Φο. Δ.Σ.Α. Στερεάς Ελλάδας:Επεκτείνεται ο ΧΥΤ Θήβας

 Υποβλήθηκε από τον Φο.Δ.Σ.Α. Στερεάς Ελλάδας Α.Ε. η αίτηση χρηματοδότησης για την ένταξη της Πράξης με τίτλο «Επέκταση Χώρου Υγειονομικής Ταφής (Χ.Υ.Τ.) Θήβας» (MIS 5155114) συνολικού προϋπολογισμού 8.519.347,82 ευρώ στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» του ΕΣΠΑ 2014-2020 με την συγχρηματοδότηση του Ταμείου Συνοχής της Ε.Ε..

Η Πράξη αφορά στην κατασκευή και δοκιμαστική λειτουργία της επέκτασης του Χ.Υ.Τ. Θήβας (Γ κύτταρο), συμπεριλαμβανομένων των απαιτούμενων συνοδών έργων (οδοποιία, έργα στεγανοποίησης, έργα Η/Μ, έργα επέκτασης της υφιστάμενης Μονάδας Αντίστροφης Όσμωσης κ.ά.), σε όμορη έκταση του υφιστάμενου Χώρου Υγειονομικής Ταφής Αποβλήτων  (Χ.Υ.Τ.Α.) στη θέση «Τσαρτσάλι» του Δήμου Θηβαίων, στο πλαίσιο της ολοκληρωμένης διαχείρισης των αποβλήτων (επεξεργασία Α.Σ.Α. & ασφαλή τελική διάθεση υπολειμμάτων).

Το Γ κύτταρο Θήβας, χωρητικότητας 615.000 m3, αποτελεί την απαραίτητη υποδομή τελικής διάθεσης αποβλήτων καθώς είναι άρρηκτα συνδεδεμένη και σε απόλυτη συνέργεια με τη συγχρηματοδοτούμενη Μ.Ε.Α. Θήβας, η οποία βρίσκεται στο στάδιο ολοκλήρωσης, καθώς θα μπορεί να υποδεχθεί το υπόλειμμα των μεθόδων επεξεργασίας των εισερχόμενων αστικών στερεών αποβλήτων των εξυπηρετούμενων Δήμων της μονάδας. 

Το νέο κύτταρο θα κατασκευαστεί σύμφωνα με τις απαιτήσεις και τις προδιαγραφές της κοινοτικής και εθνικής νομοθεσίας περί υγειονομικής ταφής αποβλήτων [Οδηγία 1999/31/ΕΚ ως ισχύει, Κ.Υ.Α. 114218/1997 (ΦΕΚ Β 1016), Κ.Υ.Α. με αριθ. ΥΠΕΝ/ΔΔΑ/90439/1846/2021 (ΦΕΚ Β 4514)].

Με την κατασκευή του Γ κυττάρου Θήβας σε απόλυτη συνέργεια με τη Μ.Ε.Α. Θήβας, η λειτουργία της οποίας ξεκινά το επόμενο διάστημα, συμπληρώνεται το «παζλ» των απαραίτητων υποδομών επεξεργασίας & τελικής διάθεσης των Α.Σ.Α. στην Π.Ε. Βοιωτίας από τις οποίες θα εξυπηρετούνται οι αντίστοιχοι Δήμοι.

Η Πράξη με την ολοκλήρωσή της θα συμβάλλει: α) στην υλοποίηση του χώρου ασφαλούς τελικής διάθεσης του υπολείμματος της Μ.Ε.Α. Θήβας, συμβάλλοντας στην επίτευξη των στόχων του Ε.Σ.Δ.Α. και του ΠΕ.Σ.Δ.Α. Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας για την ολοκληρωμένη διαχείριση των αποβλήτων, β) σημαντικά στην ορθολογική διαχείριση των στερεών αποβλήτων του εξυπηρετούμενου πληθυσμού με πολλαπλά θετικά οφέλη για την τοπική κοινωνία προασπίζοντας το περιβάλλον και τη Δημόσια Υγεία.

Σχετικά